Beentjes stimuleren, Midas hangt tegen de bank, oefenen met fysiotherapeut

Motoriek

Omdat Midas in zijn eerste maanden een beetje een plat achterhoofd kreeg hebben we de hulp ingeroepen van de fysiotherapeut. Zij gaf ons oefeningen en adviezen. Ze heeft ook een meting gedaan van de afplatting van zijn hoofd, maar die was gelukkig niet groot genoeg om in aanmerking te komen voor een helmpje.

Ondersteuning bij motoriek

Uiteindelijk is de fysio gebleven omdat Midas vanwege het Syndroom van Alagille extra ondersteuning nodig had. Hoe we hem konden stimuleren, oefeningen voor zijn motoriek. Hij bleef logischerwijs (veel minder spierkracht) achter in de grove motoriek:

 • Omrollen en (achteruit) tijgeren deed hij een paar dagen voordat hij 1 werd. Hij leerde toen ook kontschuiven.
 • Zelf vanuit lig naar zit gaan lukte toen hij ongeveer 15 maanden was, eerst naar zij rollen en dan met armpjes omhoog duwen, even daarna kon hij zichzelf van buik naar achteren omhoog duwen tot zit.
 • Staan (als wij hem tegen de bank aanleunen) gaat wel een klein beetje bij 12-13 maanden, maar hij heeft in staan minder interesse sinds hij kan kontschuiven.
 • Met 15 maanden kreeg hij er wel interesse in om over de bankleuning heen te klauteren en hangen. Eerst op knietjes daarna op beentjes en dan hangen en over de leuning heen kijken.
 • 2012-08-06 14.57.48Hij begon zich met 12 maanden wel een beetje op te trekken aan de tralies van de box. Op zijn knietjes. Met 17 maanden kon hij zichzelf in de box tot stand optrekken! En stapjes zetten aan mama’s handen of om de bank is nu ook begonnen!
 • Met 15 maanden wil hij iets langer op zijn buikje blijven liggen (vooral als je op de smartphone Bumba opzet), dit is goed voor zijn ruggetje.
 • Als je hem optilt zet hij zich een beetje af met de benen (16 maanden).
 • 2012-09-12 18.05.15Met 18 maanden begon Midas met traplopen!
 • Met 19 maanden is Midas opeens begonnen te kruipen op handen en knietjes. Hij doet dit sporadisch, kontschuiven blijft favoriet.
 • Met 20 maanden kan hij echt flink wat secondes los staan en een paar stapjes los doen. Wow, wij vinden het echt stoer.
 • Midas is nu bijna 22 maanden en loopt flinke stukken los, zijn balans is goed. We moeten nu echt schoenen voor hem aanschaffen! Hier een filmpje waarin hij loopt toen hij 21 maanden was.

Test motoriek fysiotherapeut

IMG-20121028-00013De fysiotherapeut heeft toen Midas 18,5 maand was zijn grove en fijne motoriek getest. Daaruit kwam naar voren dat hij 6 maanden achterloopt op gemiddeld. Ze vond het wel fijn dat er zoveel vooruitgang is. Vooral ook als je terugkijkt dat Midas een jaar geleden zijn hoofd niet goed omhoog kon brengen/houden en niet goed op zijn buik kon liggen. Zodra Midas los loopt is ze niet meer nodig zegt ze.

Voorlopig geen fysiotherapie

De laatste keer dat de fysiotherapeut kwam (Midas is dan 22,5 maand) kon Midas al zo goed lopen dat ze zei dat ze voorlopig niet meer terug hoefde te komen. Lopen was het doel. Heel fijn dat dit nu gelukt was. In het begin had Midas toch een moeilijke start die begon ermee dat hij zijn nekje niet goed kon optillen. En zie, nu loopt hij toch. Een mooie mijlpaal voor ons. Ook praten en vormenstoof enzo gaat hem steeds beter af. Fijn! Al zullen we dat grappige kontschuiven ook nog wel eens missen op zijn tijd. Maar dan hebben we gelukkig de filmpjes nog.

Midas gaat goed vooruit!

Midas is nu 2 jaar en 2 maanden oud. Hij gaat goed vooruit. Hij kwam zelfs goed uit de test voor 2-jarigen bij het consultatiebureau! Hij loopt veel (rent en springt soms ook) al loopt hij soms een beetje scheef of wankel. Sommige dingen zijn nog te ingewikkeld voor hem (zoals op een duw-fietsje). Maar dat komt vanzelf wel. Ook de fijne motoriek was ok, torentjes bouwen met blokjes kan hij.

Midas 3 jaar oud

Ik ben zo trots op Midas, hij is nu echt zijn motoriek aan het ontwikkelen. Hij vindt springen leuk, gaat rustig van hoge glijbanen af, rent lekker rond, schopt graag ballen heel hard weg en stoeit ook graag. Hoe fragiel hij ook is, hij doet rustig mee. Ik laat hem sinds een paar maanden ook zelf de trap op en af gaan. Het heeft lang geduurd, maar hij kan zijn knieën goed buigen als hij de trap afloopt. En hij kan nu ook goed bij de trapleuning. Zwemmen vindt hij ook leuk, maar dan alleen in het binnenzwembad. In koud water gaat hij snel bibberen omdat hij zo weinig vet om zijn lijf heeft.

Een gedachte over “Motoriek”

 1. Hoi Elise,

  Dank voor je bericht via hyves. Ik zal je nog mailen hoe het nu met Jasmijn gaat.

  Maak je om het lopen geen zorgen. Robine onze oudste heeft nooit gekropen en deed idd niets anders dan kontschuiven. Zij ging lopen met 19 maanden (en dat voor een meisje). Jasmijn heeft wel gekropen maar zij heeft haar zus ingehaald met de snelheid van het lopen. 19 maanden ook maar 1 hele dag sneller dan haar zus. Robine is helemaal gezond dus zo zie je maar dat zegt helemaal niets.

  Voor het slijten van de broekjes hier de gouden tip. Mijn moeder heeft een leren broekje gemaakt (soort luier) met drukknoopjes die je over de broek heen kan doen. Zo kan midag gewoon buiten kontschuiven zonder dat het je 3 broeken per dag kost. hihi. Succes!

Reacties zijn gesloten.