Midas bijna 4 jaar – fantomalt als extraatje

Jee, zolang geleden dat ik voor het laatst heb geblogd over onze jongens! Midas is nu bijna 4 jaar en heerlijk beweeglijk! Hij heeft vaak meer energie merk ik. Sinds enige tijd zijn we begonnen met Fantomalt op aanraden van de diëtist. Zijn groei is aardig, maar kan beter. Fantomalt is supplement, een superpoedertje dat je door vloeistoffen (drinken, pap, vla) kan mengen. Een lekker calorieënbommetje. Hij krijgt een iets voller gezicht en heeft meer energie.

Meer energie

MidasSpringt hij van de leuning op de bank en wil hij lekker tikkertje spelen. Ok, hij is snel moe en rennen houdt hij niet lang vol, maar je merkt dat het goed met hem gaat. De diëtist wil het liefst dat we 10 schepjes per dag geven. Meestal lukt het iig om 6 te geven. Door de pap of drinken bij het ontbijt 3 schepjes en ’s avonds in het flesje melk voor het slapen gaan 3 schepjes. Tussendoor gaat hij naar de crèche en krijgt hij geen fantomalt.

Op de thuisdagen geven we voor het middagslaapje ook nog een flesje melk met 3 schepjes. Ja dat stomme flesje melk.. Ik weet dat het eigenlijk niet kan voor een kind van 3 maar het drinkt zo lekker weg. Melk in bekertjes gaat minder in en duurt langer. Tel daarbij op dat we echt errug lang bezig zijn met de maaltijden… Dan gun ik mezelf nog even het gemak van het flesje…

Gedoe met maaltijden

EtenWe hebben er veel voor over om de jongens genoeg te laten eten. Met ontbijt krijgt Midas havermoutpap die hij echt wel lekker vindt. Alleen het bereiden ervan, grrrr. Moeilijk spul. Denk je he, veel te slap, is het na een paar minuten toch weer goede eetbare pap. Andere keren denk je dat je het toch goed hebt uitgemikt, is het cement! Dan eet Midas niet zo snel, maar nu ik laatst een hapje nam begrijp ik dat wel, schaam schaam. Eten gaat vaak wel met speelgoed of met tablet (als we haast hebben). Niet dat het dan vaak sneller gaat, maar het is een soort gewoonte ben ik bang. Zonder entertainment gaat soms ook goed, zolang Midas maar niet moe is. Ook een olvaritpotje gaat er gewoon erg makkelijk in. Die eet hij vaak helemaal zelf op met zijn lepeltje. Als we ‘gewoon eten’ hebben stimuleren we het wel, maar gaan we na een paar happen nog wel eens voeren.

Ook op de werkdagen als je toch een beetje snel wilt ontbijten help ik vaak. We schipperen, het is niet ideaal, maar het werkt nu even zo. We zitten bij avondeten vaak wel een uur aan tafel. We wegen altijd 250 gram eten af wat wij als richtlijn houden. Eten gaat helaas gewoon erg langzaam. Midas kauwt niet snel en is snel afgeleid. Haalt hij trucjes uit, naar de wc, jengelen om iets. Het is soms echt wachten tot zijn mond eindelijk leeg is. En hem elke keer eraan herinneren dat het weer tijd is voor een nieuw hapje. Dat speelgoed/tablet bij het eten, daar zoude we eigenlijk echt eens van moeten afkicken..

Hoe doet zijn lever het?

De lever houdt zich aardig stabiel. De werking is in orde en vetoplosbare vitamines zijn ook goed. Het gehalte aan galzouten was wel iets hoger in zijn bloed bij de laatste controle. Verder niet echt bijzonderheden. Onze dokter is lekker to the basics. Geeft geen uitgebreide info over de Alat en Asat. Ach, we zijn nu in de fase dat we gewoon willen leven en niet te veel willen piekeren. Dit lukt meestal wel, al blijft Alagille wel aanwezig in mijn hoofd. Ik ben echt een ‘feeder’ volgens Janne. Erg op de calorieën gericht bij Midas. Eet of drinkt hij een keer iets calorierijks (koekje, roomijs) dan ben ik blij. Weigert hij echt te eten of geeft hij ’s nachts een keertje over, ben ik chagrijnig. Groei is ook aandachtspunt bij Midas, dus logisch dat ik er mijn best voor doe. Andere mensen vinden mij wel dwangmatig bij het avondeten. Mijn man vraagt zich af waar ik het geduld soms vandaan haal, maar doet ook zijn best tijdens het eten voor Midas, en voor mijn gemoedsrust…

Vies van snoepjes

Midas moet weinig hebben van snoep, taart, chocolade en koek. Chips ook niet zo… Lekkere voeding vindt hij melk en kaas. Elke dag eet hij plakjes kaas op zijn boterham. En oh ja af en toe gestampte muisjes. Pindakaas, hagelslag, hij taant er niet naar. Croissants, koekjes, pepernoten, moet je bij hem niet mee aankomen. Alhoewel laatst at hij een handje pepernoten, maar toen had hij niet zo goed geluncht. Qua avondeten eet hij graag pasta, het liefst kaal. Of aardappelen, groene, vlees gaat ook goed. Met name groente vindt hij erg lekker (sperziebonen, worteltjes, broccoli). Zalm lust hij ook. Laatst was ik verrast dat hij het zomaar wilde proberen. Fruit gaat er ook goed in.

Bloeddruk

Bij de nefroloogDankzij de bloeddrukverlager Enalapril blijft de bloeddruk van Midas mooi op peil. Zijn nieren en bloeddruk zijn iets anders normaal en hij gebruikt 2 keer per dag 1,5 ml en die werkt. We gaan 2 keer per jaar naar de nefroloog en zijn bloeddruk is dan in orde. Gelukkig! Naast de enalapril krijgt hij overigens 2 keer per dag 2,5 ml rifamphicine tegen de jeuk. Maar goed ook! Als we het vergeten merken we dat snel aan hem. Dat gaat hij met zijn rug heen en weer schudden. De jeuk is hiermee goed onder controle gelukkig. Ik hoor hem er nooit over.

Bijna 4 jaar!

Genoeg over dat eten, pff. Het gaat goed met Midas. Hij is lief, ondeugend een echte peuter. Beetje hyperactief soms en snel afgeleid. Hij is magertjes, verkleumd snel als we buiten zijn. Hij is alweer bijna 4 jaar en kijkt uit naar zijn verjaardag. Dan wil hij graag speelgoed van Brandweerman Sam krijgen, waar hij gek van is. Gaat bijna naar de basisschool! We genieten van hem, hij is erg schattig, knuffelig en nieuwsgierig. Maar we zitten er ook vaak doorheen als het avondeten moeizaam gaat. Hij is een lekkere kletser verder en zelf spelen thuis gaat niet altijd goed. Daarvoor moeten we op visite. Bij ander speelgoed geven onze kinderen geen kick :-).

We keep in touch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *